Учителите ще получат допълнително възнаграждение за 24 май

13:05, 11 май 18 / Политика 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учителите ще получат допълнителни пари по случай 24-ти май. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на 21-та церемония по връчването на наградите „Учител на годината“ в София.

„В наредбата за нормирани заплащания на труда е регламентирано допълнително възнаграждение на учителите три пъти годишно и по Колективния трудов договор. Това е традиционното, което е било и през предходни години за 24-ти май, за 15-ти септември и за Коледа. То се предоставя в зависимост от възможностите на училищата. През последните години като чели най-голямо е това плащането, което е към края на годината“, заяви образователният министър.

Той добави, че размерът на възнаграждението е различно навсякъде и се базира на възможностите на всяко образователно заведение. Вълчев подчерта, че в резултата на промените в системата на делегираните бюджети много повече детски градини и училища имат по-добро финансиране, които се намират в по-малки и отдалечени общини. Министърът подчерта, че около 7-8% от училищата и детските градини през изминалите години не са успели да направят задължителните плащания и да дадат пари за работно облекло.

Надявам се, че тази година в резултат на промените този процент ще бъде по-малък“, коментира Вълчев.

Той подчерта, че в рамките на трите плащания учителите получават допълнително около 6%. Министърът каза, че средната брутната заплата в момента е около 1080 лева за педагогическия персонал, а средната основна е по-ниска и тя е малко над 800 лв. Вълчев допълни, че най-високите заплати са над 1500 лева, но те са само за определени училища и длъжности.

Министърът обеща, че планираното двукратно увеличение на заплатите в сектораще бъде изпълнено в следващите четири години като първото трябва да се случи догодина.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама