Китайският посланик: На 13-ти май ще търсят Боян Петров от лагер 3 нагоре

15:55, 11 май 18 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Китай е събрала около 100 души спасители. Има медицински лица и хора, занимаващи се с логистиката. Спасителите са разделени в три групи". Това съобщи  посланикът на Китайската народна република у нас Джан Хайджоу във връзка със спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите, цитиран от БГНЕС.

"Спасителният екип от Китай се ръководи от най-големия китайки алпинист и началник на тибетския автономен регион. В издирващия екип са включени китайски алпинисти, които са изкачвали много често високи планини", заяви посланикът. Първата група от над 12 спасители вече са тръгнали от базовия лагер, намиращ се на 5800 м към лагер 1, намиращ се на 6400 м.

За събота е предвидено седем от тези 12 души да тръгнат за лагер 2, намиращ се на 6800 м надморска височина в Хималаите. Очаква се те да пристигнат преди вдругиден до лагер 3, намиращ се на 7300 м. Времето е изключително сурово, подчерта китайският посланик и добави, че е много трудно да се провеждат спасителни операции в района над 7300 м. Според прогнозата – днес, на 11 май, духа северозападен вятър със скорост 16 м/с, а температурата е от минус 12 до минус 26 градуса.

"На 12-ти май времето ще бъде облачно и с краткотрайни превалявания от сняг. Ще духа северен вятър със скорост 12 до 26 м/с, с температура от минус 12 до минус 25 градуса. Според прогнозата на 13-ти май ще има кратък промеждутък, когато ще бъде малко по-добро времето. От 13-ти май ще започнат спасителни операции и издирване от лагер 3 нагоре", съобщи още китайският посланик.

Деян Петков, който отговаря за логистиката на изкачването на Боян Петров, каза пред БНР, че шерпите, които издирват Боян Петров, са достигнали Лагер 1 и ще останат да пренощуват там, за да продължат утре нагоре. Двата непалски хеликоптера не са успели да излетят към връх Шиша Пангма, заради силен вятър. По други маршрути по земя обаче се придвижват китайски спасители и алпинисти от Базовия лагер, за които до момента няма информация докъде са стигнали.

"Има и други екипи по маршрута - това са китайците и други алпинисти от лагера, с които в момента се опитвам да се свържа, за да разбера къде точно са по маршрута. Денят там още не е приключил", уточни Деян Петков.

"Времето в района на издирвателната операция в момента е ветровито, с променлива облачност. Прогнозата е, че утре ще бъде по-благоприятно за работа на хеликоптерите. Те са били цял ден в едно селище, което е съвсем близо до района на Шиша Пангма. За съжаление, не са могли да излетят през деня и днес повече няма да правят опити за издирвателна операция по въздух, ще подновят опитите утре", допълни Петков.

Първата сателитна снимка на района се е оказала покрита с облаци, а втората се обработва в момента. "Правим всичко възможно, за да получим образ от земята", каза Петков, и допълни: "Районът е много отдалечен и комуникацията е изключително трудна".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама