Проверяват и ремонтират детските площадки в Стара Загора

12:00, 26 юни 18 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на юни е създадена работна група за обследване и ремонт на детските и спортни площадки в Стара Загора. Екипът се състои от заварчик, монтажист, дърводелец и двама общи работници, съобщи ръководителят на групата Николай Стоев-началник звено „Озеленяване и комунални дейности“ в Общината, предаде БНР. 

Миналата година комисия е констатирала щети за близо 60 000 лева на новоизградените детски кътове. С тези пари могат да се построят поне две нови площадки, допълва Стоев. 

Проблемите са доста и сега се обследват всички обекти, като проверката ще приключи до два месеца. Поне веднъж седмично специалист от групата ще прави оглед на съоръженията.  

Детските площадки са над 80, като новоизградените от последните 8 години са 55. За изграждането им са вложени близо 200 000 лева. С общински средства са построени четири, а останалите със средства по европейски програми. Основно се чупят фризове по оградите, съоръжения за игра и вратичките на оградените кътове. Ще се търсят нови панти, защото самозатварящите се механизми се оказват неудачно решение, категоричен е Николай Стоев. 

По- голямата част от площадките са в гаранционен срок, но вандалските набези не се покриват от фирмите-изпълнители. По гаранция ще се оправят настилките, но всичко останало се възстановява със средства на общината. Сега материалите, които се използват по наредба 9 за безопасност, не са толкова здрави, но щадят здравето на децата. Старите съоръжения, с повече метални елементи, трябва да се премахнат като опасни.

Началникът на звено “Озеленяване“ напомни, че вандалските прояви в детските площадки са главно резултат от младежки компании в малките часове на денонощието. Тогава контролът и от страна на гражданите е по-малък, а работното време на общинска охрана изтича в 22 часа.

Не е решение публикуването от граждани на снимки във facebook, категоричен е Стоев. Трябва да се подаде сигнал към тел. 112 или на горещия телефон на Общината, за да се констатира нарушението на място. След като гражданин бъде глобен няколко пъти, той започва да се съобразява с наредбите. Пример за това са глобите при неправилно паркиране, допълва още Николай Стоев.

По темата се изказа в петък на среща с граждани и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той заяви, че Общината не може да назначи стотици служители, които да пазят съоръженията в парковете и детските площадки. Тодоров призова за повече гражданско самосъзнание и за това, жителите награда да пазят общата собственост. „Не може да се превърнем в полицейска държава“, заяви още кметът и поясни, че осигуряването на видеонаблюдение на площадките е непосилен разход за Общината. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама