Звезден рожденик: Харисън Форд

09:20, 13 юли 18 / Любопитно 25 871 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува актьорът Харисън Форд и навършва 76 години!

Харисън Форд е американски филмов актьор. Известен е най-вече с ролите си на Хан Соло в поредицата „Междузвездни войни“ и Индиана Джоунс в едноименната поредица.

След като се дипломира, Харисън Форд учи английски и философия в колежа Ripon в Уисконсин. Започва да играе още там. Но е изключен три дни преди завършването си, защото не предава изисканите от него писмени работи.

В средата на 60-те Форд и неговата първа съпруга Мери Маркуард (с която се познават от колежа) се преместват в Холивуд, където бъдещата звезда подписва договор с Columbia, а по-късно и с Universal. След дебюта си като пиколо в „Dead Heat on a Merry-Go-Round“ (1966) той играе второстепенни роли, обикновено каубойски, в няколко филма от края на 60-те. Снима се и в телевизионни сериали като Gunsmoke, The Virginian и Ironside.

Обезкуражен от ролите, които получава и трудностите около грижите за неговото му семейство, той се отказва от актьорството и започва да изучава дърводелския занаят. Форд се доказва като талантлив дърводелец и след успешното завършване на първия си договор за проект за Серхио Мендес той е затрупан с нови поръчки (по това време се сдобива със своя прословут белег, резултат от малък автомобилен инцидент).

През това време късметът на актьора се обръща. Негов приятел режисьор го кани да участва с малка роля във филма на Джордж Лукас „Американски графити“ (1973 г.). Лентата става неочакван касоразбивач и значително повишава известността на изгряващия талант. Много зрители, включително и жени, оприличават неговата игра на тази на грубоватия мъжкар Bob Falfa. Не след дълго нежният харизматичен образ става запазена марка на Форд.

Въпреки това кариерата му остава в застой, докато Джордж Лукас не го избира за ролята на космическия пилот Хан Соло в мегахита „Междузвездни войни“ (1977 г.). Но и тогава звездата му не изгрява с пълния си блясък. Остатъкът от 70-те бележи не особено значими филми (като каубойската комедията The Frisco Kid с Gene Wilder), въпреки че Форд получава ролята на полковник Дж. Лукас в „Апокалипсис сега“ на Франсис Форд Копола (1979).

Началото на 80-те обаче е неговото време. Той се превръща в звезда с участието си в „Империята отвръща на удара“ (1980 г.) и с ролята на авантюристичния археолог Индиана Джоунс в „Похитителите на изчезналия кивот“ (1981), който се оказва безспорен хит. Той е Инди още два пъти – през 1984 г. в „Индиана Джоунс и храмът на обречените“ и през 1989 г. в „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“. След това получава добри отзиви за изпълнението си в Witness (1984 г.), за което е номиниран и за „Оскар“ за най-добър актьор, както и похвали от критиците, които преди това пренебрегват неговите актьорски способности.

Появявайки се в няколко от най-печелившите филми в историята на киното, през 80-те и 90-те Форд вече е в позицията на човек, който сам избира ролите си. След успеха на Witness той се събира отново с режисьора Peter Weir, за да направят адаптация на романа на Пол Теру The Mosquito Coast. Филмът е посрещнат с противоречиви оценки, а много от зрителите го пропускат, несвикнали с идеята, че техният герой може да играе очевидно откачен персонаж.

През 1988 г. той работи с двамата най-възхвалявани в този бранш режисьори – Роман Полански и Майк Никълс. С Полански прави Frantic, мрачен психотрилър, който постига малък успех. По-добри отзиви получава „Работещо момиче“, дръзка комедия, в която той си партнира с Мелани Грифит и Сигорни Уийвър. Филмът става хит и показва големия неразработен комедиен талант на Форд. През 90-те актьорът дава воля на своя талант с редица известни и не толкова филми.

Актьорските му ангажименти намаляват малко през 2003 г., когато се снима в само един филм – криминалната комедия на Рон Шелтон „Холивудски ченгета“. След няколко години, в които остава извън високобюджетните холивудски продукции, през 2006 г. Форд се снима в криминалния трилър „Защитна стена“. През същата година 64-годишната звезда обяви плановете си да се събере отново с Стивън Спилбърг за четвъртия и последен филм от поредицата Индиана Джоунс – „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп“ (2008 г.).

От 2002 година има връзка с актрисата от хитовия сериал „Али Макбийл“ Калиста Флокхарт. В началото на връзката им той все още е женен за втората си съпруга, с която се развежда официално през 2004 г. От предишните си бракове той има 4 деца – едно момиче и три момчета. Калиста осинови сина си през 2001 година. През 2007 г. Харисън предлага брак на половинката си на Св. Валентин. Те планират да осиновят друго дете момиченце.

Форд е привлечен от каузата за опазване на природата и участва в няколко групи за опазване на околната среда. В знак на признателност за приноса му в опазване на околната среда на него са наименовани една мравка (Pheidole harrisonfordi) и един паяк (Calponia harrisonfordi). В свободното си време обича да се занимава с дърводелство. Живее в ранчо в Джаксън, Уайоминг, което сам си е построил.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама