Борисов: Европредседателството изпълни заложените политики

09:55, 13 юли 18 / Политика 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мотото на българския парламент - "Съединението прави силата" стана слоган и на цялата Европейска комисия. Това каза премиерът Бойко Борисов пред депутатите при отчета си на резултатите след Българското европредседателство.

Премиерът изтъкна, че сме показали, че България може да работи убедително, пълноценно за постигане на европейските приоритети. Борисов благодари на министрите, експертите и служителите, работили в България и Брюксел.

"Започнахме със 105 отворени законодателни досиета на 1 януари тази година. В последствие ЕК представи още 30 нови предложения, по които ние работихме. Равносметката - 46 постигнати споразумения с ЕП, 39 законодателни досиета, по които сме обединили позициите на всички 28 държави членки в съвета, за да могат да започнат преговори с ЕП, 58 заключения на съвета. 1 заключение на председателството, шест препоръки на съвета, 17 доклада за напредъка, от които 5 доклада на председателството", изтъкна той.

Българското европредседателство изпълни заложените политики и е било изпитание за европейската идентичност, заяви премиерът. Отделните бюджети за цифровизация и отбрана, общият подход по завършване на банковия съюз и сигурността на външните граници, и  укрепване на шенгенската система са постиженията на България, каза премиерът.

„По реформата на Дъблин инвестирахме много усилия. Като начало сменихме подхода за работа и започнахме почти отначало. Постигнахме съгласие между държавите-членки на работно ниво по основните проблемни теми. Нашият проект беше предложение за цялостен механизъм за действие при различни нива на интензивност на миграционния натиск към Европа. Напреднахме много, но времето не достигна за постигане консенсус между всички държави. И шестте събития от парламентарното измерение допринесоха за напредъка по заложените програма и приоритети. Обръщам се към вас с призив да не изпускаме историческия шанс, който имахме, да се докажем и утвърдим изграденото доверие към България във всичките ни европейски партньори, съседните им държави и техните граждани да продължи“, каза още Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама