Прости трикове за ефектна салата

16:10, 13 юли 18 / Любопитно 25 490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лято е и жегите най-после се върнаха. А с тях и апетитът ни за лека, но вкусна храна. А това найчесто означава свежа салата с чаша вино за вечеря. Когато обаче ни омръзне от домати и краставици, можем лесно да се разнообразим, стига да спазваме следните трикове.

Домашните крутони променят всичко

Дребна подробност като това сами да приготвим крутоните за салатата или супата си може коренно да промени вкуса на блюдото. Лесно е - нарязваме на кубчета няколко филии хляб, разбъркваме ги внимателно в купа с няколко лъжици зехтин, сол, черен пипер и чесън (по желание), и изсипваме в тавичка, за да запечем до златисто във фурната.

Картофената салата се подправя топла

Може би всеки го знае, но не е лошо да се напомни - топлите картофи поемат много подобре овкусяването (зехтин, горчица, майонезен сос) от студените.

Ако слагате в салатата сирене, внимавайте с количеството сол

Дори и да е определено от рецептата, която следвате, проверете колко е подсолен млечния продукт, преди да добавите допълнително натриев хлорид.

Пресните зеленчуци винаги се мият със студена вода (особено важно за листните), защото в противен случай стават меки и губят вкуса си.

Закон – подправките се слагат в този ред: - започвате със солта и другите прахообразни билки, които ще добавяте; продължавате с оцет или вино – течностите, които се сипват в салатата и завършвате с олиото/зехтина или мазнината, която ще слагате. В противен случай омазнителят ще залепне по продуктите и няма да допусне останалите овкусители да достигнат до тях.

Не забравяме свежите подправки

Лято е - дори да живеем в апартамент, може да гледаме пресни подправки в саксийка на прозореца. Така може да разчитаме на свеж магданоз, босилек, мента, мащерка, кориандър и каквото друго харесваме за подправка към салатите си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама