Видинският куклен театър се готви за гастрол във Франция

19:00, 29 юли 18 / Култура 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спектакълът "Хронолог" на Видинския куклен театър и на театър  "Дю ла Масю" ("Dе la Massue") от френския град Ница получи покана за участие в международен фестивал в Бургас, а след това той ще бъде представен и във Франция. Това каза пред БНР, директорът на Държавен куклен театър - Видин Поли Трифонова и определи съвместния проект като изключително успешен:

"Сътворихме спектакъла "Хронолог", който бе реализиран с финансовата подкрепа на фонд "Култура" по повод културната програма на европредседателството на България. Един изключително успешен проект. Разбира се, много изморителен, много натоварващ, но този проект се отрази страшно добре на целия екип на Видинския куклен театър. Ние се срещнахме с нещо непознато не само като естетика, но и като работа върху самата постановка, защото целият екип се включи в един курс по изработване на кукли, и то такива кукли, с каквито ние не бяхме работили досега. Така че това страхотно много ни зареди с една друга енергия, то дисциплинира всеки един от нас по някакъв начин. Най-щастливи сме от резултата, защото ние направихме един спектакъл, който много рядко си позволяват да правят театрите не само в България. Това е един новаторски спектакъл, който няма текст, който обаче ни въвежда в една среда, която ни провокира за много размисъл и много емоции....

На 14 септември ще играем в Бургас, а ноември, декември и януари са организирани представления на този спектакъл, който ще бъде включен в рамките на едно още по-голямо представление, и нашите актьори ще имат възможност да работят със свои френски колеги, ще изиграят повече от 20 представления. Аз съм изключително щастлива, че нашите колеги ще се докоснат до една друга култура и друг начин на работа и съответно ще се срещнат с една нова публика, което е предизвикателство за всеки творец."

Освен "Хронолог", Видинският куклен театър представи от началото на годината още две нови постановки - "Маша и мечокът" и "Акули в банята". Общо 159 са представленията, три са участията в международни фестивали. До края на лятото ще започнат репетиции на две нови постановки - "Ревливата принцеса" и "Принцесата и граховото зърно". Премиерите им се очаква да бъдат след 15 септември.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама