Започват археологически проучвания във Видинско

09:00, 29 юли 18 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 6 август в античния град Рациария ще започне шестият сезон на възобновените археологически проучвания, финансирани от Министерството на културата.

Работата ще се ръководи отново от доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, каза пред БНР, археологът от Регионалния исторически музей във Видин Ваня Ставрева:

"В началото на разкопките доц. д-р Здравко Димитров ще се срещне с журналисти и ще каже какво ще правим през тази година. Това, което мога да споделя е, че амбициите ни са по-големи от това, което правихме и постигнахме през миналия археологически сезон. Сега ще се работи повече време, тъй като средствата са малко повече от това, което имахме през миналия археологическия сезон."

Археологически проучвания предстоят на територията на праисторическото селище край село Майор Узуново, като очакванията са да бъдат направени важни научни открития, обясни археологът:

"Министерството на културата отпуска за първи път средства за един нов обект, праисторическото селище край Майор Узуново. Преди няколко години там имаше спасителни разкопки, сега заради значимостта на обекта Министерството го включи в списъка на археологическите обекти, които получават средства от държавата. Там ще се работи в края на септември и през октомври. Това, което разкри преди няколко години колегата Георги Ганецовски, възбуди огромен интерес в научната общност, защото с разработването на този проект може би ще се запълни едно бяло петно в праисторията на Северозападна България пък и не само. Защото обектът, който ще се проучва, датира от шестото хилядолетие преди Христа, поне засега такива са податките, доста ранен период, за който нямаме друг подобен обект в близост. Може всичко това да доведе и до реинтерпретация на теориите за това откъде се е случила неолитизацията на целия Балкански полуостров. Така че разкопките тръгват с много големи очаквания за открития, които ще имат сериозен принос за развитието на науката. Разкопките там ще бъдат под ръководството на директора на врачанския музей Георги Ганецовски, който всъщност подготви проекта, който беше финансиран."

През есента разкопки се очакват и в антична Бонония, на територията на самия град Видин.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама