Грешките, които правим с парите си

18:00, 29 юли 18 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички изпадаме в моменти на финансово затруднение. Едва доживяваме до заплата, но все някак оцеляваме. Но ако това е обичайното ни състояние и парите все не стигат, колкото и да са, значи е време да преосмислим финансовите си навици.

Живот над възможностите

Всички искаме да караме скъпа кола, да вечеряме всяка вечер навън и да носим маркови дрехи. Но какво правим, ако заплатата не ни го позволява? Просто следваме старото, но все още актуално правило, че всеки трябва да се простира според чергата си.

Най-лесно е да пръснем половината си заплата за ден в мола и в някое заведение. А в следващите 20 и няколко дни до заплата какво ще правим?

Ваканции

Харчи за пътувания, не за вещи. Този съвет ни удря по челото отвсякъде. От социалните мрежи, от рекламите на туроператорите. Да, със сигурност е по-добра идея да даваме пари за преживявания и спомени. Но всичко трябва да е с граница.

Границата на възможностите ни. Ако събираме всеки месец определена и не толкова голяма сума за лятно пътешествие или есенно посещение на мечтана дестинация, няма да се разорим.

Но това със сигурност не е изключено, когато решим да угодим на по-заможните си приятели и се съгласим на ваканция, която принципно не можем да си позволим. Без никакви кредити и без глад до следващата заплата, моля!

Къде отидоха

Да имаме личен месечен бюджет е наистина важно. Важно е, за да не се питаме всеки път къде ни е отишла цялата заплата. Отделяме първо за кредити, сметки и малко за черни дни, а останалите пари разпределяме по седмици например. И след това си държим на думата.

Кредитните карти

Да, доста е изкушаващо да имаме пари навсякъде и по всяко време. Но е и доста подвеждащо. Ако не можем да устоим и си купуваме поредната ненужна техника само защото е на промоция, то по-добре въобще да нямаме кредитна карта. В противен случай попадаме в омагьосан кръг, от който няма излизане.

Инвестиране

Ако не харчим пари, за да печелим от тях, значи губим една добра възможност да бъдем по-богати. Ако сме напълно боси в инвестирането и се притесняваме да не изгорим с някоя пирамида, най-добре да се допитаме до консултанти в областта, пише Reader's Digest.

Най-доброто

Това често е относително понятие. И невинаги зад него се крие нещо, което наистина си заслужава парите. Най-скъпата бебешка количка, която се предлага на пазара, не е добра сделка. Добра сделка е да заделяме пари за университета на детето ни, съветва lifestyle.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама