Ердоган заплаши САЩ със загубата на съюзник в лицето на Турция

12:28, 29 юли 18 / Свят 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ могат да загубят своя добър съюзник, ако Вашингтон не промени отношението си към Анкара. Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган по турската телевизия НТВ, цитиран от ТАСС.

"Ние не сме вързани за САЩ, те не трябва да забравят, че ако не променят отношението си, ще загубят силен и искрен съюзник в лицето наТурция," каза Ердоган.  Така той коментира изявленията на Вашингтон относно случая на американския пастор Андрю Брансън.

Тръмп заплаши Турция със "значителни санкции" заради продължителното задържане на американския пастор Андрю Брансън, който е обвиняван за връзки с ФЕТО.

Според турските власти Брансън, който оглавява малка протестантска църква в Измир, и който беше един от първите осъдени американци след опита за държавен преврат в Турция през 2016-а година, има връзки с групировката, която е заподозряна в извършване на опита за преврат.

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че САЩ няма да наложи санкции срещу Турция, ако Брънсън бъде освободен. Тръмп заяви, че очаква пасторът да се завърне в САЩ и заплаши Турция със санкции, ако това не се случи. Подобна позиция изрази и вицепрезидентът Майкъл Пенс.

В същото време турският външен министър, по време на телефонен разговор с американския държавен секретар Майкъл Помпео в петък, заяви, че Турция "няма да се поклони пред заплахите на никого, а върховенството на закона се отнася за всички без изключение“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама