Гръцкото правителство призна, че не се справи добре с големите пожари около Атина

18:13, 29 юли 18 / Свят 25 727 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцкото правителство не бе в готовност да се справи с големите пожари, които започнаха на 23 юли в източната част на Атина и доведоха до смъртта на 88 души. Това бе признато в неделя от министъра на околната среда и енергетиката на Гърция Йоргос Статакис.

Министърът подчерта, че гръцките пожарни служби спасяват хората, независимо дали живеят в законни сгради или са строени незаконно. "Службата за гражданска защита спасява всички и не прави разграничение между гражданите въз основа на това дали имат законно жилище или не", каза Статакис.

Той добави, че предвид катастрофалните последици от пожарите "сега е необходимо да се реформира цялата служба за гражданска защита в Гърция".

Експертите вече отбелязаха, че Мати, построен сред борова гора в близост до брега, има много незаконни сгради, селището е построено без план, тъй като е от малкото откъснати раиски местенца.

Незаконното строителство често възниква в Гърция в залесени зони или в близост до непокътнати плажове и правителството си затваря очите за това и позволява достъпа да ток, вода и газ, от страх, че в случай на решителна борба срещу незаконното строителство ще загуби потенциалните гласоподаватели в своите области.

Министърът също така отбеляза, че до края на 2019-а година страната ще има 100% информация върху горските карти и няма да има съмнение за това къде има гори и къде не".

Що се отнася до почти напълно изгореното село Мати, според Статакис "невъзможно е да се пресъздаде това, което беше". Освен това според него районът около селото не се счита за горска зона.
В Гърция от началото на юли преобладава горещо време, а през последните дни градусите достигат до 38-40 градуса

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама